Mobil logo 2020

ren mat är vårt ledord

Tångagård är en ekologisk grönsaks och potatisodling med all produktion KRAV-godkänd. Vi finns ca 1 mil nordost om Falkenberg. Gården sysselsätter 6-8 personer. På sommaren tillkommer ett stort antal skolungdomar som rensar ogräs.

varför ekologisk odling?

Vi startade med KRAV-certifierad odling 1987, i samband med att vi övertog Bengts släktgård. Vi vill producera något som marknaden efterfrågar, samtidigt som vi vill förvalta åkermarken på ett ansvarsfullt vis.

Att odla ekologiskt är en utmaning, som aldrig tar slut. Att kunna samarbeta med naturen och samtidigt ha en effektiv produktion är vårt mål. Genom ökad kunskap inser vi t ex  betydelsen av att även nyttoinsekterna trivs i våra odlingar, och därigenom hjälper oss i kampen mot eventuella skadeinsekter.

Efterfrågan från konsumenterna signalerar att de värdesätter det arbete vi utför, det sporrar oss att ständigt försöka utveckla och förbättra vår odling.

Vår växtföljd omfattar 93 ha åker. Potatis och grönsaksarealen har vuxit år efter år för att i år vara 63 ha, fördelat på 13 ha potatis, 15 ha morötter, 2 ha palsternackor, 12 ha lök, 14 ha rödbetor och 7 ha kål. I växtföljden ingår även klöver och gräsvallar.

skörd och packning hos oss

När t.ex.  löken vuxit färdigt lägger sig det mesta av blasten ner. Då lossar vi alla lökar med en maskin. Jorden ruskas ur i maskinen och alla lökar blir liggande i en sträng på åkern. De får ligga där och torka en tid. Sedan är det dax att plocka upp dem.

Vi plockar upp löken med en potatisupptagare (med lökplockningsutrustning på).

Löken kommer på ett band inne i upptagaren och där står vår personal och plockar bort stenar och annat som inte skall med. Sedan skall löken torkas färdigt inomhus innan den når ut i butikerna.

Vi skördar årligen runt 1500 ton, fördelat på potatis, morötter, rödbetor, lök (gul och röd), kål (vit, röd, grön, savoy mm) palsternackor, persiljerot mm. Vi har lager och packeri på gården.

I vårt eget packeri packar vi i plast, nät och papper, allt från små nätpåsar med ½ kg lök till 1000 kg säckar med potatis, morötter mm. Vi lagrar våra grönsaker i kyllager och kan därför tillhandahålla varor under en stor del av året.

Idag packar vi till grossister i Helsingborg och Göteborg men är även öppna för mer lokala grossister.

välkommen till oss!