ren mat är vårt ledord
Tångagård är en ekologisk grönsaks och potatisodling med all produktion KRAV-godkänd. Vi finns ca 1 mil nordost om Falkenberg. Gården sysselsätter 6-8 personer. På sommaren tillkommer ett stort antal skolungdomar som rensar ogräs.
varför ekologisk odling?
Vi startade med KRAV-certifierad odling 1987, i samband med att vi övertog Bengts släktgård. Vi vill producera något som marknaden efterfrågar, samtidigt som vi vill förvalta åkermarken på ett ansvarsfullt vis.
![](https://dst15js82dk7j.cloudfront.net/202153/53958007-nuiv6.jpg)
Att odla ekologiskt är en utmaning, som aldrig tar slut. Att kunna samarbeta med naturen och samtidigt ha en effektiv produktion är vårt mål. Genom ökad kunskap inser vi t ex betydelsen av att även nyttoinsekterna trivs i våra odlingar, och därigenom hjälper oss i kampen mot eventuella skadeinsekter.
![](https://dst15js82dk7j.cloudfront.net/202153/53958567-CE5eC.jpg)
Efterfrågan från konsumenterna signalerar att de värdesätter det arbete vi utför, det sporrar oss att ständigt försöka utveckla och förbättra vår odling.
![](https://dst15js82dk7j.cloudfront.net/202153/53958016-Qnl1U.jpg)
Vår växtföljd omfattar 93 ha åker. Potatis och grönsaksarealen har vuxit år efter år för att i år vara 63 ha, fördelat på 13 ha potatis, 15 ha morötter, 2 ha palsternackor, 12 ha lök, 14 ha rödbetor och 7 ha kål. I växtföljden ingår även klöver och gräsvallar.
![](https://dst15js82dk7j.cloudfront.net/202153/53958757-15VbC.jpg)
skörd och packning hos oss
När t.ex. löken vuxit färdigt lägger sig det mesta av blasten ner. Då lossar vi alla lökar med en maskin. Jorden ruskas ur i maskinen och alla lökar blir liggande i en sträng på åkern. De får ligga där och torka en tid. Sedan är det dax att plocka upp dem.
Vi plockar upp löken med en potatisupptagare (med lökplockningsutrustning på).
![](/public/js/jquery/jquery_tools/flowplayer/play_large.png)
Löken kommer på ett band inne i upptagaren och där står vår personal och plockar bort stenar och annat som inte skall med. Sedan skall löken torkas färdigt inomhus innan den når ut i butikerna.
![](/public/js/jquery/jquery_tools/flowplayer/play_large.png)
Vi skördar årligen runt 1500 ton, fördelat på potatis, morötter, rödbetor, lök (gul och röd), kål (vit, röd, grön, savoy mm) palsternackor, persiljerot mm. Vi har lager och packeri på gården.
![](https://dst15js82dk7j.cloudfront.net/202153/53958502-0k0qB.jpg)
I vårt eget packeri packar vi i plast, nät och papper, allt från små nätpåsar med ½ kg lök till 1000 kg säckar med potatis, morötter mm. Vi lagrar våra grönsaker i kyllager och kan därför tillhandahålla varor under en stor del av året.
Idag packar vi till grossister i Helsingborg och Göteborg men är även öppna för mer lokala grossister.