GRÖNKÅL
Brassica oleracea Sabellica
Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd grönkål även kallad bladkål eller kruskål. Grönkål är rik på både järn, C-vitamin, A-vitamin och lutein. Grönkål är vinterhärdig, kan stå ute i snö och skördas efter behov; den blir även mildare i smaken efter några frostnätter. Här i Halland är den extra viktig då grönkål är huvudingrediensen i långkål, ett av julbordets måsten för många hallänningar.
VITKÅL
Brassica oleracea
Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd vitkål. Kål är en nyttig grönsak som vi borde äta året om. Det finns åtskilliga sorter att välja på, den är billig och framför allt mycket välgörande för hälsan.
Vitkål används som råkost och i exempelvis kåldolmar, kålpudding och kålsoppa. Den passar också bra i gratänger, stuvningar och wok.
RÖDKÅL
Brassica oleracea
Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd rödkål. Rödkål är en vanlig rätt på julbordet i delar av Sverige. Rödkålen strimlas och kokas tillsammans ingredienser som ger kålen en mjuk, söt och syrlig smak. Ingredienser som ofta används är sirap, vinbärssaft, olja och äpplen. Rödkålen serveras varm på julbordet, främst till julskinkan.
SAVOYKÅL
Brassica oleracea
Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd savoykål. Savoykål har mild kålsmak.
Den röda är ännu mildare och lite sötaktig. Savåjkål kan ätas som vitkål, råstrimlad i sallad eller lätt kokad i klyftor (förvälld), gärna med smör till. Likaså kan man göra savojdolmar, kålpudding etc av kålbladen.
FÄNKÅL
Foeniculum vulgare
Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd fänkål.
KÅLRABBI
Brassica oleracea v. gongylodes
Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd kålrabbi. Det är den uppsvällda stammen som man använder och när man skalat bort det tunna skalet hittar man ett saftigt fruktkött som passar bra att dippa eller strimla i sallader.
RÖDBETA
Beta vulgaris
Vi odlar ekologisk och KRAV-godkända rödbetor. Det svenska namnet avgörs av rotfruktens färg. Rödbetan kom till Norden på 1600- och 1700-talet.
Betorna och blasten har högt näringsvärde. Blasten är också smakfull och kan användas i till exempel somrig rödbetssoppa, en variant av borsjtj.
GULBETA
???
Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd gulbetor. Gulbetor kokas med fördel hel och skalet avlägsnas när den kokat klart för att behålla all färg och sin saftighet. Lägg den hastigt i ett isbad och sen är det bara att dra av skalet. Servera gärna till torsk med en lätt vinägrett, dill och citron. Testa gärna smaken ihop med dill, pepparrot, ruccola och fläsk.
POLKABETA
Beta vulgaris
Vi odlar ekologisk och KRAV-godkända polkabetor. Polkagrisbetans smak är mildare än rödbetans. Används som vanlig rödbeta och är mycket dekorativ t.ex. råriven i sallad, eller tunt skivad med vinegrett. Kokas den försvinner den starka färgkontrasten och betan blir rosa. Kokt kan den serveras som tillbehör till mat, eller som ensamrätt gärna med smör och grovt salt till.
PALSTERNACKA
Pastinaca
Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd palsternacka. Palsternackan har karakteristisk kryddig lätt söt smak och doft. Den används såväl rå i råkostsallader, som kokt i soppor och grytor, eller stekt. Passar väl ihop med andra rotfrukter och kan t.ex. blandas med i rårakor eller mos.
PERSILJEROT
?????
Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd persiljerot. Persiljerot även kallat rotpersilja är en av våra säsongsbaserade rotfrukter. Den är underbar ugnsrostad med lite salt peppar och citronzest, antingen själv eller tillsammans med andra rotfrukter. Smaken passar även bra i mustiga soppor, grytor och mos.
POTATIS
Solanum tuberosum
Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd potatis. Potatis är en rotfrukt som tillhör familjen potatisväxter.Potatisen är en av världens viktigaste stapelfödor och har sitt ursprung i Sydamerika där den odlats sedan ca 8000 år f.kr.
RÖD LÖK
Allium cepa
Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd röd lök. Rödläk är flitigt använd vid inläggning av sill och pickles. Den har mildare smak än gul lök och är därför mer passande rå i sallader eller tillagad när mildare smak önskas. På samma sätt som gul lök kan den kokas hel eller i bitar, ungslagas t.ex. fylld med färs, skivad fräst i matfett för att ge smak åt anrättningar. Den kan ingå i soppor, grytor, gratänger och inläggningar.
GUL LÖK
Allium cepa
Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd gul lök. Lök är en miljösmart grönsak. Den brukar odlas på friland även hos oss i Sverige och påverkar därför klimatet mindre än t ex växthusodlingar. Dessutom går det bra att lagra lök länge hemma vilket betyder mindre matsvinn.Viktigt när du köper och lagrar lök: den skall vara fast och fyllig när den inhandlas
MORÖTTER
Daucus carota sativus
Vi odlar ekologisk och KRAV-godkända morötter. Morot är en av de rotfrukterna som vi lagrar och som du kan få tag på året runt.Perfekt till: Moroten passar mycket bra att ugnsrosta eller göra morotsbiffar av. Den är även toppen i en soppa tillsammans med lite grädde och ingefära som sen mixas slät. Råriv den gärna teller, eller varför inte göra en underbar råsaft på morot.