Mobil logo 2020

våra grönsaker

Här är några exempel på vad vi odlar under 2015

GRÖNKÅL

Brassica oleracea Sabellica

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd grönkål även kallad bladkål eller kruskål. Grönkål är rik på både järn, C-vitamin, A-vitamin och lutein. Grönkål är vinterhärdig, kan stå ute i snö och skördas efter behov; den blir även mildare i smaken efter några frostnätter. Här i Halland  är den extra viktig då grönkål är huvudingrediensen i långkål, ett av julbordets måsten för många hallänningar.

VITKÅL

Brassica oleracea

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd vitkål på Tångagård i Falkenberg, Halland

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd  vitkål. Kål är en nyttig grönsak som vi borde äta året om. Det finns åtskilliga sorter att välja på, den är billig och framför allt mycket välgörande för hälsan.
Vitkål används som råkost och i exempelvis kåldolmar, kålpudding och kålsoppa. Den passar också bra i gratänger, stuvningar och wok.

RÖDKÅL

Brassica oleracea

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd rödkål på Tångagård i Falkenberg, Halland

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd  rödkål. Rödkål är en vanlig rätt på julbordet i delar av Sverige. Rödkålen strimlas och kokas tillsammans ingredienser som ger kålen en mjuk, söt och syrlig smak. Ingredienser som ofta används är sirap, vinbärssaft, olja och äpplen. Rödkålen serveras varm på julbordet, främst till julskinkan.

SAVOYKÅL

Brassica oleracea

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd savoykål på Tångagård i Falkenberg, Halland

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd savoykål. Savoykål har mild kålsmak.
Den röda är ännu mildare och lite sötaktig. Savåjkål kan ätas som vitkål, råstrimlad i sallad eller lätt kokad i klyftor (förvälld), gärna med smör till. Likaså kan man göra savojdolmar, kålpudding etc av kålbladen.

FÄNKÅL

Foeniculum vulgare

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd fänkål på Tångagård i Falkenberg, Halland

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd fänkål.

KÅLRABBI

Brassica oleracea v. gongylodes

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd kålrabbi på Tångagård i Falkenberg, Halland

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd kålrabbi. Det är den uppsvällda stammen som man använder och när man skalat bort det tunna skalet hittar man ett saftigt fruktkött som passar bra att dippa eller strimla i sallader.

RÖDBETA

Beta vulgaris

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkända rödbetor. Det svenska namnet avgörs av rotfruktens färg. Rödbetan kom till Norden på 1600- och 1700-talet.
Betorna och blasten har högt näringsvärde. Blasten är också smakfull och kan användas i till exempel somrig rödbetssoppa, en variant av borsjtj.

GULBETA

???

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkända gulbetor på Tångagård i Falkenberg, Halland

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd gulbetor. Gulbetor kokas med fördel hel och skalet avlägsnas när den kokat klart för att behålla all färg och sin saftighet. Lägg den hastigt i ett isbad och sen är det bara att dra av skalet. Servera gärna till torsk med en lätt vinägrett, dill och citron. Testa gärna smaken ihop med dill, pepparrot, ruccola och fläsk.

POLKABETA

Beta vulgaris

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkända polkabetor på Tångagård i Falkenberg, Halland

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkända polkabetor. Polkagrisbetans smak är mildare än rödbetans. Används som vanlig rödbeta och är mycket dekorativ t.ex. råriven i sallad, eller tunt skivad med vinegrett. Kokas den försvinner den starka färgkontrasten och betan blir rosa. Kokt kan den serveras som tillbehör till mat, eller som ensamrätt gärna med smör och grovt salt till.

PALSTERNACKA

Pastinaca

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd palsternacka på Tångagård i Falkenberg, Halland

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd palsternacka. Palsternackan har karakteristisk kryddig lätt söt smak och doft. Den används såväl rå i råkostsallader, som kokt i soppor och grytor, eller stekt. Passar väl ihop med andra rotfrukter och kan t.ex. blandas med i rårakor eller mos.

PERSILJEROT

?????

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd persiljerot även kallad rotpersilja på Tångagård i Falkenberg, Halland

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd persiljerot. Persiljerot även kallat rotpersilja är en av våra säsongsbaserade rotfrukter.  Den är underbar ugnsrostad med lite salt peppar och citronzest, antingen själv eller tillsammans med andra rotfrukter. Smaken passar även bra i mustiga soppor, grytor och mos.

POTATIS

Solanum tuberosum

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd potatis på Tångagård i Falkenberg, Halland

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd potatis. Potatis är en rotfrukt som tillhör familjen potatisväxter.Potatisen är en av världens viktigaste stapelfödor och har sitt ursprung i Sydamerika där den odlats sedan ca 8000 år f.kr.

RÖD LÖK

Allium cepa

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd röd lök på Tångagård i Falkenberg, Halland

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd röd lök. Rödläk är flitigt använd vid inläggning av sill och pickles. Den har mildare smak än gul lök och är därför mer passande rå i sallader eller tillagad när mildare smak önskas. På samma sätt som gul lök kan den kokas hel eller i bitar, ungslagas t.ex. fylld med färs, skivad fräst i matfett för att ge smak åt anrättningar. Den kan ingå i soppor, grytor, gratänger och inläggningar.

GUL LÖK

Allium cepa

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd gul lök på Tångagård i Falkenberg, Halland

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd gul lök. Lök är en miljösmart grönsak. Den brukar odlas på friland även hos oss i Sverige och påverkar därför klimatet mindre än t ex växthusodlingar. Dessutom går det bra att lagra lök länge hemma vilket betyder mindre matsvinn.Viktigt när du köper och lagrar lök: den skall vara fast och fyllig när den inhandlas

MORÖTTER

Daucus carota sativus

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkända morötter på Tångagård i Falkenberg, Halland

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkända morötter. Morot är en av de rotfrukterna som vi lagrar och som du kan få tag på året runt.Perfekt till: Moroten passar mycket bra att ugnsrosta eller göra morotsbiffar av. Den är även toppen i en soppa tillsammans med lite grädde och ingefära som sen mixas slät. Råriv den gärna teller, eller varför inte göra en underbar råsaft på morot.