Mobil logo 2020

kål borde vi äta året om

Kål är en gammal kulturväxt som började odlas redan under vikingatiden. Grönkål, vitkål och rödkål tillhör de äldsta sorterna. Vi odlar vitkål, grönkål, rödkål. Broccoli och lite kålrabbi finns för självplock.

grönkål

Grönkål, även kallad bladkål eller kruskål är rik på både järn, C-vitamin, A-vitamin och lutein. Grönkål är vinterhärdig, kan stå ute i snö och skördas efter behov; den blir även mildare i smaken efter några frostnätter.

Grönkål är vanligt förekommande på julbordet, som dekoration, i hela Sverige. I södra Halland (och även i nordvästra Skåne) är den ännu viktigare eftersom den är huvudingrediensen i långkål, ett av julbordets måsten för många hallänningar.

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd vitkål på Tångagård i Falkenberg, Halland

vitkål

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd  vitkål. Kål är en nyttig grönsak som vi borde äta året om. Det finns åtskilliga sorter att välja på, den är billig och framför allt mycket välgörande för hälsan.
Vitkål används som råkost och i exempelvis kåldolmar, kålpudding och kålsoppa. Den passar också bra i gratänger, stuvningar och wok.

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd rödkål på Tångagård i Falkenberg, Halland

rödkål

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd  rödkål. Rödkål är en vanlig rätt på julbordet i delar av Sverige. Rödkålen strimlas och kokas tillsammans ingredienser som ger kålen en mjuk, söt och syrlig smak. Ingredienser som ofta används är sirap, vinbärssaft, olja och äpplen. Rödkålen serveras varm på julbordet, främst till julskinkan.

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd savoykål på Tångagård i Falkenberg, Halland

savoykål

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd savoykål. Savoykål har mild kålsmak.
Den röda är ännu mildare och lite sötaktig. Savåjkål kan ätas som vitkål, råstrimlad i sallad eller lätt kokad i klyftor (förvälld), gärna med smör till. Likaså kan man göra savojdolmar, kålpudding etc av kålbladen.

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd fänkål på Tångagård i Falkenberg, Halland

fänkål

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd fänkål.

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd kålrabbi på Tångagård i Falkenberg, Halland

kålrabbi

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd kålrabbi. Det är den uppsvällda stammen som man använder och när man skalat bort det tunna skalet hittar man ett saftigt fruktkött som passar bra att dippa eller strimla i sallader.

Kålskörd film 3. Kåltåg på väg hemåt. Lagom stora fina huvuden. Ingen frost. Härligt! Det kan bli mycket gott av det under vintern!

Posted by Tångagård on den 30 oktober 2015

Kålskörd film nr 2

Posted by Tångagård on den 30 oktober 2015