Mobil logo 2020

glöm inte råkosten!

Våra rotfrukter är både smakrika och färgglada. Koka soppa, gör grytor, gratänger och rosta i ugnen. Gör din egen morotsjuice, rödbetsjuice eller varför inte baka en morotskaka.
Vi odlar morötter, rödbetor, gulbetor, polkabetor, palsternackor, persiljerötter och kålrötter.
Det finns i gårdsbutiken allt efter säsong.

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkända morötter på Tångagård i Falkenberg, Halland

morötter

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkända morötter. Morot är en av de rotfrukterna som vi lagrar och som du kan få tag på året runt.Perfekt till: Moroten passar mycket bra att ugnsrosta eller göra morotsbiffar av. Den är även toppen i en soppa tillsammans med lite grädde och ingefära som sen mixas slät. Råriv den gärna teller, eller varför inte göra en underbar råsaft på morot.

rödbetor

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkända rödbetor. Det svenska namnet avgörs av rotfruktens färg. Rödbetan kom till Norden på 1600- och 1700-talet.
Betorna och blasten har högt näringsvärde. Blasten är också smakfull och kan användas i till exempel somrig rödbetssoppa, en variant av borsjtj.

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkända gulbetor på Tångagård i Falkenberg, Halland

gulbetor

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd gulbetor. Gulbetor kokas med fördel hel och skalet avlägsnas när den kokat klart för att behålla all färg och sin saftighet. Lägg den hastigt i ett isbad och sen är det bara att dra av skalet. Servera gärna till torsk med en lätt vinägrett, dill och citron. Testa gärna smaken ihop med dill, pepparrot, ruccola och fläsk.

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkända polkabetor på Tångagård i Falkenberg, Halland

polkabetor

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkända polkabetor. Polkagrisbetans smak är mildare än rödbetans. Används som vanlig rödbeta och är mycket dekorativ t.ex. råriven i sallad, eller tunt skivad med vinegrett. Kokas den försvinner den starka färgkontrasten och betan blir rosa. Kokt kan den serveras som tillbehör till mat, eller som ensamrätt gärna med smör och grovt salt till.

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd palsternacka på Tångagård i Falkenberg, Halland

palsternacka

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd palsternacka. Palsternackan har karakteristisk kryddig lätt söt smak och doft. Den används såväl rå i råkostsallader, som kokt i soppor och grytor, eller stekt. Passar väl ihop med andra rotfrukter och kan t.ex. blandas med i rårakor eller mos.

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd persiljerot även kallad rotpersilja på Tångagård i Falkenberg, Halland

persiljerot

Vi odlar ekologisk och KRAV-godkänd persiljerot. Persiljerot även kallat rotpersilja är en av våra säsongsbaserade rotfrukter.  Den är underbar ugnsrostad med lite salt peppar och citronzest, antingen själv eller tillsammans med andra rotfrukter. Smaken passar även bra i mustiga soppor, grytor och mos.